Coaching met paarden

In aanvulling op de hbo-opleiding tot coach heb ik mij middels de methodieken van Equicoaching en Horsense (2007-2010) meer verdiept in het coachen met paarden waarbij je meer de rol van rol van procesbegeleider en observator op je neemt; wat is het gedrag van het paard als reactie op de mens?


Vervolgens ga je als coach met de deelnemer in gesprek over wat zich in het contact met het paard nu afspeelt en maakt daarbij steeds een koppeling naar de dagelijkse praktijk, het dagelijkse leven of werksituatie. Door reflectie wordt snel duidelijk hoe de situatie nu is en hoe het nu gaat. Deelnemers ontdekken gemakkelijk hoe het anders kan. Zij kunnen direct oefenen  met andere werkwijzen, vaardigheden of een andere houding.


Paarden reageren direct, oordeelvrij en in het hier en nu. Dat het paard een prettige partner in het leerproces. En ervaren is een zeer krachtige vorm van leren. Het paard wordt ingezet als middel of metafoor. Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden. In de paardensport is dat uiteraard meestal wel het geval, maar het is nu niet het paard dat getraind moet worden, maar de ruiter die behoefte heeft aan coaching en oefening. Alle oefeningen worden vanaf de grond en naast het paard uitgevoerd.Copyright © All Rights Reserved